21 Haziran 2013 Cuma

Instagram mı ?? Vine mı ??: Hangisi Daha İyi?

Twitter‘da olduğu gibi 6 saniyelik video özelliğiyle ezber bozan ve kısa sürede popüler uygulamalar arasına giren Vine, artık sıkı bir rakibe sahip. Her ne kadar fikir ve özellik bakımından Vine benzeri olsa da dün gerçekleştirilen tanıtım etkinliğiyle birlikte artık Instagram‘da 15 saniyelik videolar çekilebilecek.
Bir yanda kısa bir süre içinde 13 milyon kullanıcıya ulaşan ve Twitter kullanıcılarının paylaşım alışkanlarını değiştirmesinin yanı sıra markaların da kampanyaların kullanmaya başladığı Vine, diğer yanda son yıllarda fotoğraf paylaşımı denince ilk akla gelen uygulama olan  ve 130 milyon kullanıcıya sahip popülaritesinin zirvesindeki Instagram. Peki benzer video özellikleriyle karşı karşıya getirilen bu iki uygulamadan hangisi daha iyi?

Çekim Süresi

Vine’ın kullanıcılara sunduğu 6 saniyelik video çekim süresi, benzer bir kısıtlamayı uygulayarak popüler olan Twitter’ın ilgisini çeken ana unsurlardan biriydi. Uygulama bu anlamda oldukça basit arayüzü ve kullanıcıları video çekmeye yönlendiren yapısıyla kısa sürede dikkat çekti.
Instagram ise bu süreyi 15 saniyeye çıkarmış. Bakıldığında bu 15 saniye kullanıcılara istediklerini kayda alabilmek için daha fazla esneklik sağlıyor. Zira Instagram’daki videolar Vine’ın aksine sadece bir kere oynatılıyor. Bu açıdan iki uygulamanın video çekim süresindeki 9 saniyelik farkın Instagram’a avantaj sağlama potansiyeli bulunuyor.
Vine vs Instagram

Video Oluşturma ve Düzenleme

Bilindiği gibi Vine’ın çekim menüsü kafanızı karıştıracak öğeler barındırmıyor. Benzer bir şekilde Instagram da kullanımı kolay ve hatta Vine’dan daha işlevsel bir çekim menüsüne sahip. Sadece kamera ikonuna basarak çekimi durdurup devam ettirebiliyor, aynı zamanda istemediğiniz sahneleri çıkarabiliyorsunuz. Bu durumda Vine’ın daha hızlı olduğunu söylemek mümkün.
Her ikisinde de ön kamera desteği bulunurken, Instagram alameti farikası filtreleriyle öne çıkıyor. Kullanıcılara videolarında kullanabilecekleri 13 farklı filtre sunan Instagram, “Cinema” adını verdiği görüntü sabitleyici özelliğiyle iddiasını ortaya koyuyor. Bilindiği gibi video çekimini kolaylaştıran ve kullanıcıların daha iyi sonuç almasını sağlayan bu teknoloji Vine’da mevcut değil.
Bununla birlikte Instagram kötü ışık koşullarında kullanıcıya ayar yapma imkanı sunarken çektiğiniz videoları silebilme özelliği uygulamanın Vine’dan farklı olan özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca Instagram’da kullanıcılar kapak görselini video içinden bir sahne ile hazırlayabiliyorlar.
Instagram vs Vine

Paylaşma

Vine kullanıcılara video çekiminden paylaşım seçeneklerine kadar kolay ve hızlı bir arayüz sunuyor. Video kaydederken olduğu gibi paylaşım menüsünde de metin yazabileceğiniz bir bölüm, konum ekleme ve Vine’ın yanı sıra Facebook ve Twitter seçenekleri yer alıyor. Dolayısıyla Vine’da çektiğiniz videoları direkt olarak paylaşma konusunda iki sosyal ağ ile sınırlı kalıyorsunuz.
Diğer yandan Instagram ise kullanıcılara 13 filtresinin getireceği sanatsal dokunuşları daha farklı alanlarda paylaşabilme şansı veriyor. Instagram hesabınıza ek olarak çektiğiniz videoları Facebook, Twitter, Tumblr, Foursquare ve e-posta yoluyla arkadaşlarınızla veya takipçilerinizle paylaşabiliyorsunuz.
Instagram vs Vine


Akış ve Video Keşfetme

Her iki uygulamada da haber akışı menülerinin birbirine benzer olduğunu görüyoruz. Vine’da paylaşımlar otomatik olarak başlatılıyor ve siz ekrandan çıkmadığınız takdirde dönmeye devam ediyor. İzlediğiniz videoları aynı ekrandan beğenebiliyor ya da yorum yazabiliyorsunuz.
Instagram’da ise videolar fotoğraflarla birlikte aynı haber akışı içinde gösteriliyor. Bu açıdan Instagram’da fotoğraf ve videoların birbirine karıştığı bir haber akışının bulunduğunu söyleyebiliriz. Videoları fotoğraflardan ayıran tek ibare sağ üst tarafta yer alan oynatma ikonu oluyor. Vine’ın aksine Instagram’da videolar otomatik olarak sadece bir kez oynatılıyor.
Yeni video keşfetme konusunda ise Vine fazla yoruma yer bırakmayan özelliklere sahip. Zira video keşfetme bölümünde “Editörün Seçtikleri”, popüler videolar ve hashtag’lerle desteklenen “Trending” sekmeleri istediğinizi bulmanızda önünüze yeterince seçenek koyuyor. Arama bölümüyle ister kişi ister etiketleri kullanarak farklı videolara ulaşmanız bir hayli basit. Buna karşın Instagram’da “Explore” seçeneği Vine’daki çeşitlilikten uzak. Videoları sadece bu bölümde karşınıza çıkan ızgara tabanlı akış ya da hashtag’ler ile arama yaparak bulabiliyorsunuz.
Instagram vs Vine

Sonuç

Facebook geçtiğimiz günlerde açıkladığı hashtag özelliği ile birlikte Instagram’a video özelliği getirerek Twitter’ın yoluna taş koymaya devam ediyor. Zira Instagram video yetenekleri bakımından bazı eksikler barındırsa da Vine ile rekabet etmede zorlanacak gibi görünmüyor. Hatta 130 milyon kullanıcısı bulunan uygulamanın kendini özel kılan filtreleri, 15 saniyelik esnek video çekim süresi, Camera özelliği, kapak fotoğrafı seçme ve farklı sosyal ağlarda paylaşım seçenekleriyle Vine’ın hızlı yükselişini engelleme potansiyeline sahip olduğunu söylemek bile mümkün.
Vine ise video odaklı olması, GIF’lerden esinlenilen yapısı ve basitliğiyle elindeki bazı avantajları kullanabilecek kapasitede bir proje. Henüz birkaç hafta önce Android’e açılan uygulama video tutkunları için önceliğini koruyacaktır. Bu açıdan her iki uygulamanın önümüzdeki günlerde gireceği yeni özellik yarışına hazır olmak gerekiyor.
Instagram vs Vine

Hiç yorum yok: