19 Haziran 2013 Çarşamba

İOS 7 Android Kopyası mı ???? Yeni Bir Telif Hakkı Mahkemesi Yolda mı ??

Apple‘ın yeni iOS sürümünde köklü bir değişiklik yapacağı ve yeni tasarımın Android ve Windows Phone’tan ilham alacağı WWDC öncesi şirkete yakın kaynaklar tarafından sıkça dile getirilmişti. Geçmişte tasarımda taklitçilik konusunda sıkça eleştiriye maruz kalan Apple, sektör profesyonellerine bakılırsa baştan aşağıya yenilediği iOS 7 ile de sınıfı geçemedi.
Designers Complaining adlı blogun profesyonel tasarımcıların iOS 7′nin yeni tasarımıyla ilgili düşüncelerini bir araya getirdiği sayfadaki tweetler, Apple’ın henüz final sürümü yayınlanmayan işletim sisteminin yarattığı hayal kırıklığını gözler önüne seriyor. Bu kez Jony Ive’ın başkanlığında geliştirilen yeni sürüm özellikle Android’e benzerliği nedeniyle eleştiriliyor.
Diğer yandan Business Insider‘ın iOS 7 ile Android arasındaki benzerlikleri sıraladığı haber, profesyonel tasarımcıları yaptıkları eleştirilerde haklı çıkarıyor.
Kilit Ekranı
Aslında iOS’un kilit ekranı her zaman özel olmuştur. “Slide to Unlock” ibaresi ve dokunmatik bir telefonun sadece sağa kaydırma hareketiyle kilitten çıkarılması iPhone’un kullanıcılarla tanıştığı ilk dönemlerde oldukça yenilikçi, aynı zamanda havalı bir özellik olarak görünüyordu. iOS 7′deki yeni kilit ekranı ise Android’in yeni sürümlerindeki sade tasarımı neredeyse birebir yansıtıyor.
Kilit Ekranı

Çoklu Görev Ekranı
Apple’ın iOS 7′de değiştirdiği alanlardan bir diğeri çoklu görev ekranı oldu. Apple’ın yeni çoklu görev ekranı Android’in kart tabanlı yapısına oldukça benziyor. Apple’ın kullanıcı deneyimini geliştireceğini öne sürdüğü çoklu görev sistemi aynı zamanda pil tüketimini de düşürüyor.
iOS 7 vs Android

Kontrol Merkezi
Android’in ekranın üst kısmından aşağıya doğru yaptığınız kaydırma hareketiyle ortaya çıkan ayarlara hızlı erişim ekranı, aynı şekilde belirmese de artık iOS 7′de de var olacak. Jailbreak işlemi yapan Apple kullanıcılarının en çok tercih ettiği bu özellik Android’de olduğu gibi parlaklık, Wi-Fi, bluetooth, uçak modu gibi ayarların yapılabilmesine olanak sağlayacak.
iOS 7 vs Android

Müzik
Apple iOS 7 ile birlikte yerleşik uygulamaların tamamında arayüz değişikliği gerçekleştirdi. Bu anlamda Müzik uygulamasında da özellikle renk şemasında ve arayüzde yaptığı değişiklikler Google’ın Android için geliştirdiği müzik uygulaması ile büyük benzerlikler taşıyor.
iOS 7 vs Android

Bildirimler
Apple’ın iOS 7′de sunduğu değişikliklerden biri de kilit ekranındaki bildirimleri daha etkili hale getirmek oldu. Today, All ve Missed olmak üzere üç sekmede görüntülenen yeni bildirim ekranı Android’de kilit ekranına yerleştirebildiğiniz bildirim aracının daha gelişmiş versiyonu olarak karşımıza çıkıyor.
iOS 7 vs Android

Takvim
Bilindiği gibi Google bir süredir hem Android’deki Takvim hem de Gmail uygulamasında beyaz zemin üzerine pastel renk yerleşimini kullanıyor. iOS 7′nin değişen Takvim uygulaması düzenleme ve yapı itibarıyla farklılık gösterse de bu yönleri nedeniyle Android’e olan benzerliğini gizleyemiyor.
iOS 7 vs Android

Safari
Değişiklikler arasında Safari’nin yeni sekme düzeni de bulunuyor. Google Chrome’a benzer bir şekilde üç boyutlu bir görünüm kazanan sekme bölümünde geçişler havalı duruyor. iOS 7′de arama çubuğunu da kaldıran Apple, işletim sistemine Google Chrome’ın hem arama hem de URL özelliğine sahip adres çubuğu tarzını benimsemiş.
iOS 7 vs Android

Hiç yorum yok: