27 Haziran 2012 Çarşamba

iOS 6 ile gelecek olan yenilikler !!!


Yakından takip edenlerin gayet iyi bildiği gibi geçtiğimiz hafta yani 11 Haziran’da Apple, iOS 6′yı duyurmuş, biz de sizinle canlı olarak paylaşmıştık. Aradan geçen zamanda da, önemlileri başta olmak üzere iOS 6 ile gelen bazı yenilikleri sizinle detaylı olarak paylaşmıştık. Fakat iOS 6 ile ilgili bazı konularda çok soru gelince, önemli olduğunu düşündüğümüz bazı detayları, özet halinde aşağıda paylaşalım istedik.

iOS 6 ne zaman çıkacak?

iOS 6, geçtiğimiz sene iOS 5‘in çıkışına benzer bir tarihte yani sonbaharda resmen yayınlanacak. Hatırlarsanız iOS 5 de geçtiğimiz haziranda tanıtılmış, fakat son kullanıcılar için resmi sürüm 12 Ekim 2011′de yayınlanmıştı. Apple, iOS 6 için ise henüz kesin bir tarih açıklamadı, sadece sonbahar diye belirtti.
Şu an piyasadece sadece iOS 6′nın Beta test sürümleri var ve bu sürümler de son kullanıcıya açık değil. Sadece sertifikalı iOS yazılım geliştiricileri ve onların kaydettiği cihazlara bu test sürümleri yüklenebiliyor.

iOS 6 hangi modellere yüklenebilecek?

Apple normalde yeni bir major iOS sürümü çıkardığında, genelde sadece piyasadaki yeni iPhone modellerine kurulum imkanı verir. Eskileri ise pek desteklemez. Bu yüzden iOS 6 öncesi beklenti, Apple’ın iPhone 3GS’lere destek vermeyeceği yönündeydi. Fakat iPhone 3GS’lerin halen üretiliyor olmasından olsa gerek, Apple, iOS 6′nın iPhone 3GS’lere de yüklenebileceğini açıkladı. Buna göre, aşağıdaki model sahipleri, cihazlarını iOS 6′ya güncelleyebilecekler:
Fakat her ne kadar yukarıdaki tüm cihazlara iOS 6 yüklenebilecek olsa da, aşağıda paylaştığımız gibi bazı önemli yeniliklerden tüm cihazlar yararlanamayacak.

iOS 6′daki yeniliklerden hangi modeller yararlanabilece??

Apple, iOS 6 ile ilgili önemli yenilikleri tanıttığı http://www.apple.com/ios/ios6/ adresinin sonunda, bazı özelliklerden sadece belli modellerin yararlanabileceğini paylaşıyor. Biz de bu bilgileri kullanarak, aşağıdaki gibi bir uyumluluk tablosu hazırladık. (Aşağıdaki tablodaki yeniliklerin çoğu da, bu yazıyla başladığımız tanıtım yazılarımızda yer almaktadır.)
Yukarıdaki tablodaki özellikler iOS 6 ile gelen yeniliklerin sayıca ufak bir kısmı. Fakat bir çoğu önemli yenilikler arasında. Bu yüzden özellikle iPhone 3GS, bu önemli özelliklerin çoğundan mahrum kalıyor. iPhone 4 sahipleri de Siri, Sesli Navigasyon (Turn by Turn Navigation) ve 3G üzerinden FaceTime görüşme gibi yeniliklerden mahrum kalıyor.
Yazının başında da vurguladığımız gibi iOS 6 ile gelen yenilikler, yukarıdaki tabloda geçenlerle sınırlı değil. Apple’ın WWDC’de açıkladığına göre iOS 6 ile 200′e yakın yeni özellik geliyor. Bu özelliklerin bazıları direkt standart uygulamalar üzerinden, bazıları da uygulama geliştiricilerin uygulamaları üzerinden bizlere sunuluyor. Yukarıdaki tablo haricindeki özelliklerden de, tüm cihaz modelleri yararlanabiliyor. (Eğer gözümüzden kaçan birşey olmadıysa)

iOS 6 ile Yeni iPad’e Kişisel Erişim Noktası geliyor mu?
Bu da Yeni iPad sahipleri tarafından çok sorulan ve karıştırılan bir özellik. Bildiğiniz gibi Apple, Yeni iPad modelinden önceki modellere Kişisel Erişim Noktası (Personal Hotspot) özelliği açmamıştı. Fakat 3G/4G özelliği olan Yeni iPad’lere, cihazdaki hücresel yani mobil internet bağlantısını, başka cihazlarla paylaşma imkanını sunmaya başlamıştı.
Bu yüzden Yeni iPad’deki Kişisel Erişim Noktası özelliği, iOS 6 ile başlayacak bir özellik değil. iOS 5.1 yüklü Yeni iPad’lerde de zaten var olan bir özellik. Fakat Kişisel Erişim Noktası hiç bir cihazda standart açık gelmez. Bu özelliği destekleyen operatörler tarafından hazırlanan operatör ayarı (carrier settings), Apple tarafından kullanıcıların cihazlarına dağıtıldıktan sonra ortaya çıkar.
Bu operatör ayarı da, yazılım güncellemelerinden bağımsız olarak cihazlara yüklenir. Şu ana kadar ülkemizde hiç bir operatör için Yeni iPad’e, Kişisel Erişim Noktası özelliği gelmediğine göre de, ya hiç bir operatör bu özelliği istemiyor (ki pek sanmıyorum, iPhone’a isteyen neden iPad’e istemesin) ya da halen bu iş Apple tarafında bekliyor.
Özetle Yeni iPad’e Kişisel Erişim Noktası’nın (Personal Hotspot) gelmesi iOS 6′dan bağımsız bir süreç. Yani yarın da olabilir, hiç de olmayabilir :)

Hiç yorum yok: