27 Haziran 2012 Çarşamba

iOS 6 ile Gelen Yeni Özellikler Pt.2


Yeni Telefon Özellikleri

Bildiğiniz gibi iPhone’un temel uygulamasının özellikleri oldukça sade ve kısıtlı. Ayrıca Apple, yazılım geliştiricilerin cihazın telefon özelliğine erişimine izin vermiyor. Bu yüzden de App Store’da telefonla ilgili bir uygulama yer almıyor. Bu yüzden de özellikle Telefon uygulaması konusunda çok talep ve şikayet oluyor.
İşte Apple, iOS 6 ile sürümü ile birlikte Telefon uygulamasınının özellikle çağrı reddetme özelliklerini adam etmiş. Bu yeni sürümde artık bir çağrı geldiğinde karşımıza sadece “Reddet” veya “Cevapla”  seçenekleri değil, bunların yanında aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Mesaj ile Yanıtla” ve “Daha Sonra Anımsat” seçenekleri çıkıyor.
Bu sayede örneğin eğer önemli bir toplantıdaysak gelen çağrıyı bir mesajla reddedebiliyoruz, hem de ayrıca bir mesaj yazmamıza gerek kalmadan. Mesaj ile Yanıtla seçenekleri arasında “Özel” mesajlar bölümü olduğu için istersek klasik mesajlar dışında da kendi belirleyeceğimiz bir mesajın otomatik olarak arayan numaraya gönderilmesini sağlayabiliyoruz.
 
“Daha Sonra Anımsat” seçeneği ise hiç bir mesaj göndermeden sadece Anımsatıcılar uygulamasına bir kayıt atıyor. Bu kayıt seçilen seçeneğe göre zaman veya lokasyon bazlı olabiliyor. Bu sayede işimiz bitince bizi arayan numarayı geri aramamız gerektiğini unutmuyoruz.
Rahatsız Etme
iOS 6′da sanırım en çok beğenilecek yeniliklerden bir tanesi bu Rahatsız Etme özelliği olacak. Çünkü bu yazıdapaylaştığımız gibi Apple, BlackList diye adlandırılan uygulamalara izin vermiyor. Fakat bu konudaki talebin yüksek olduğunu görmüş ki, iOS 6 ile bu konuya kendisi bir çözüm üretmiş :)
Ayarlar menüsü altındaki “Rahatsız Etme” seçeneğini kapattığımızda da artık bizi arayanlara telefonumuz meşgulmüş gibi gözüküyor ama telefonumuz hiç çalmıyor. Sadece Cevapsız Çağrı kaydı oluşuyor. Bu sayede gecenin bir yarısında olur olmaz bir zamanda gelen mesaj, bildirim ve telefonlardan kurtulmuş oluyoruz.
Bu “Rahatsız Etme” özelliği de Bildirimler menüsü altından konfigüre edilebiliyor. Örneğin acil durumlar için, 3 dakika içinde iki defa arayan bir numaranın sesinin kapatılmamasını sağlayabiliyoruz.
 
Ya da belli kişilere “Rahatsız Etme” özelliğinin hiç devreye girmemesini sağlayabiliyoruz. Ya da bu özelliğin gece saatleri gibi sadece belli saatlerde aktif olmasını sağlayabiliyoruz.
 

FaceTime ve 3G

Bildiğiniz gibi FaceTime, sadece Wi-Fi ile çalışan Apple’a has bir görüntülü görüşme servisiydi. Apple her nedense uzun bir süredir FaceTime’ın 3G, yani Hücresel Veri üzerinden çalışmasına izin vermiyordu. Bu da özellikle dışarıdayken FaceTime’ın kullanımını imkansız hale getiriyordu.
Fakat iOS 6 ile birlikte artık 3G üzerinden de FaceTime görüşmesi yapabiliyoruz. iOS 6 yüklü iPhone 4S’imle gerçekten, 3G’den internete bağlıyken gelen FaceTime çağrılarına artık cevap verebiliyor ve konuşabiliyorum. Görüntü ve ses kalitesi de fena değil.
Fakat 3G’den görüntülü görüşme yani FaceTime yapmanın en büyük handikapı data paketinin çabuk bitmesi. Yaptığım kaba bir ölçümle, 3G üzerinden yapılan 1 dakikalık FaceTime görüşmesinde gönderilen + alınan veri toplamının 3MB. civarında olduğunu tespit ettim. Bu nedenle 3G üzerinden yapılacak FaceTime görüşmelerini uzun tutmamakta fayda var. Ya da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Ayarlar -> FaceTime menüsünden Hücresel Veri seçeneğini kapatmakta :)
GÜNCELLEME (13 Haziran 2012): iOS 6′daki 3G üzerinden FaceTime özelliği, sadece iPhone 4S ve Yeni iPad’de olacakmış. Yazıyı hazırladığım sırada farketmemişim. iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPad 2 eskisi gibi Wi-Fi üzerinden tabii ki FaceTime de yapmaya devam edecek.

Gizlilik

Geçtiğimiz aylarda bazı popüler uygulamaların, uygulamanın doğası gereği hiç ihtiyaç duymadığı halde Adres Defteri gibi bilgileri kullanıcılardan habersiz alıp, kendi sunucularında saklaması epey patırtı koparmıştı. Hatta sırf bu yüzden Amerikan Senatosu soruşturma başlatmıştı. Apple da senatoya bu konuda önleyici tedbirler alacağını bildirmişti.
İşte bu önlemlerin parçası olarak iOS 6 ile Ayarlar menüsü altına Gizlilik isminde bir menü gelmiş. Bu menüden, özel hayatın gizliğini ihlal edebilecek temel bilgilere (Kişiler, Fotoğraflar, Takvim, Lokasyon, vs.) erişim sağlayan uygulamaların listesine ulaşabiliyoruz.
 
Dilersek daha önce izin verdiğimiz uygulamaların izinlerini kaldırabiliyoruz. Tabii iOS 6 öncesindeki versiyonlarda Kişiler (Adres Defteri) ve Takvim’e erişim için izin istemek zorunda olmayan uygulamalar, iOS 6 ile birlikte lokasyonda olduğu gibi zorunlu olarak kullanıcıdan izin istiyor. Örneğin aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi tek işi Adres Defterine erişim ve yedekleme olan My Contacts Backup isimli uygulama dahi ilk kullanımda kullanıcının onayını almak durumunda kalıyor.
 
Bu sayede bizler, ana işi olmadığı halde alakasız bilgilerine erişmeye çalışan uygulamaları kolayca farkedebiliyor, ya da önceden izin verdiğimiz bir uygulamanın iznini kolayca kaldırabiliyoruz.

Hiç yorum yok: