27 Haziran 2012 Çarşamba

iOS 6 ile Gelen Yeni Özellikler Pt.4


Fotoğraf Yayınını Paylaşma (Shared Photo Stream)

Geçtiğimiz sene iOS 5′le birlikte sunulan iCloud ve de onun parçası olan Fotoğraf Yayını‘nı sanırım artık bilmeyen yoktur. Bu yazımızda detaylı açıkladığımız Fotoğraf Yayını sayesinde, bir cihazımızda çektiğimiz resimleri iCloudüzerinden otomatik olarak diğer iOS tabanlı cihazlarımıza (iPhone, iPad veya iPod Touch) ve de bilgisayarımıza gönderebiliyoruz. Fakat bu fotoğraf paylaşımı, sadece kendi iCloud hesabımız üzerinde olduğu için, başkaları ile paylaşma imkanı olmuyor.
iOS 6 ile ise Fotoğraf Paylaşımını, iCloud hesabı sahibi belli kişilere veya herkese açık (public) yapabiliyoruz. Yani Ayarlar -> iCloud menüsü altındaki Fotoğraf Yayını açık olan iPhone veya iPad kullanıcıları, Fotoğraf Albümlerindeki herhangi bir (veya birkaç) resmi seçip paylaş seçeneğine tıkladıklarında, aşağıdaki gibi karşılarına Fotoğraf Yayınıseçeneği çıkıyor.
 
Sonra da karşımıza, Fotoğraf Yayınına bir isim verebileceğimiz ve de alıcılarımızı seçebileceğimiz bir ekran çıkıyor. Dilersek aynı ekranda, yayının herkese açık olmasını, yani bir şifre veya iCloud hesabı olmadanhttp://www.icloud.com adresinden erişilebilmesini sağlıyoruz.
 
Fakat eğer resimlerimizi yolladığımız arkadaşlarımız iOS 6 yüklü cihazlarında iCloud kullanıyorlarsa, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi bu resimler ve yorumları bildirim olarak cihazlarına geliyor ve de eğer kabul ederlerse Fotoğraf Yayınlarında ayrı bir yayın olarak görüyorlar.
 
Fakat bence bu yeni özelliğin en güzel yanı, fotoğraflar üzerinde, yayını paylaşan herkes tarafından yorum yapılabilmesi ve bu yorumların da bildirim olarak gitmesi.
 
Güncelleme (17 Haziran 2012) : Yukarıdaki Fotoğraf Yayını Paylaşma özelliği iPhone 3GS’lerde olmayacak. Sadece iOS 6 yüklü iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 ve Yeni iPad’lerde çalışacak.

Mail Mesajı Yazarken Fotoğraf veya Video Ekleme

Hazır konu resimlerden açılmışken, Mail uygulamasında uzun süredir büyük bir eksiklik olan mesaj içine sonradan fotoğraf ve resim ekleme özelliğinin nihayet iOS 6 ile geldiğini belirtmeliyim. Bildiğiniz gibi şu ana kadar ancak, önce Fotoğraf Albümünden resmi seçip veya kopyalayıp mesajı yazmaya başlayabiliyorduk. Bu yeni özellik sayesinde de hiç mesaj ekranından çıkmadan, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sonradan da resim veya video ekleyebiliyoruz.
Bu seçeneğin çıkması için de parmağımızı eklemek istediğimiz alanda basılı tutuyor ve ardından açılan menüden, “Fotoğraf veya Video Ekle” seçeneği çıkana kadar, sağa tarafa bakan üçgen işaretine tıklıyoruz.

Safari Sayfalarında Resim Yükleme (Upload Photos)

Bildiğiniz gibi Safari uygulaması ile internetteki herhangi bir siteden, bir fotoğrafın üzerinde parmağımızı basılı tutarak cihazımıza yani Fotoğraf Albümüne kaydedilmesini sağlayabiliyoruz. Fakat bunun tam tersini, yani albümüzden herhangi bir siteyi fotoğraf yüklemesi (upload) yapamıyoruz. Daha doğrusu yapamıyorduk, çünkü iOS 6 ile artık bunu yapabiliyoruz. (Nihayet :) )
iOS 6 ile Safari artık web sitelerine resim yükleme imkanı veriyor.
Yani artık iOS 6 yüklü bir cihazda, herhangi bir web sitesindeki “Dosya Seç” seçeneğine tıkladığımızda, karşımıza yukarıdaki gibi Fotoğraf Albümünden resim seçme veya Kamera’dan resim çekme seçeneği çıkıyor. Bir resim seçtikten sonra da, sayfadaki Yükle (Upload) seçeneğine tıklayarak, cihazımızdaki resmin aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ilgili web sitesine yüklenmesini sağlayabiliyoruz.

Safari’deki Diğer Yenilikler

Hazır konu Safari’den açılmışken, Safari’ye gelen diğer yeniliklerden de biraz bahsetmekte fayda var :)
iCloud Sekmeleri
Bunlardan ilki birden fazla iOS tabanlı cihazı olan ve iCloud kullanan kullanıcıları ilgileniyor. Diyelim ki üzerlerinde iOS 6 yüklü bir iPhone ve iPad’imiz var ve de her iki cihaz üzerinde aynı iCloud hesabını kullanıyoruz. Bu durumda iPhone’da açık olan sayfaların listesi, linkleri ile birlikte aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iPad’deki “iCloud Sekmeleri” ekranında gözüküyor.
Bu sayede iPhone’da bir sayfanın linkini, iPad’e yollamak için kendimize mail atma gibi yöntemler kullanmak zorunda kalmıyoruz. Tabii aynı durum tam tersinde de geçerli. Yani iPad’de açık olan sekmelerin listesi iPhone’da da gözüküyor.
Offline Reading List (Çevrim Dışı Okuma Listesi)
Hatırlarsanız Apple, iOS 5 ile birlikte bize Okuma Listesi özelliğini sunmuştu. Bu sayede Safari’de gezinirken denk geldiğimiz bir siteyi, sonra daha rahat bir vakitte gözatmak için Okuma Listesine atabiliyorduk. Fakat Okuma Listesine attığımız bu siteleri tekrar okumak istediğimizde yine internet bağlantısı gerekiyordu, çünkü sayfalar cihazımızdaki ön belleğe (cache) yüklenmiyordu.
 
Fakat iOS 6 ile birlikte artık Okuma Listesine eklediğimiz sayfalar, cihazımızda cache’lenerek daha sonra internet bağlantımız yokken bile okumamıza imkan veriyor. Özellikle kota sorunu olanlar için oldukça güzel bir yenilik :)
 
Güncelleme (17 Haziran 2012) : Yukarıdaki Çevrimdışı Okuma Listesi özelliği iPhone 3GS’lerde olmayacak. Sadece iOS 6 yüklü iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 ve Yeni iPad’lerde çalışacak.
Tam Ekran Okuma (Full Screen Reading)
Safari ile ilgili iOS 6′da gelen diğer bir yenilik de cihazımızı yan tutuğumuzda tam ekran moduna geçmeye imkan vermesi. Bu sayede mobil bir arayüzü olmayan siteyi daha geniş okuyabiliyoruz.
Cihazımızı yatat tuttuğumuzda Safari’de sağ alt köşede “Tam Ekran” seçeneği çıkıyor. Bu seçeneğe tıkladığımızda da Safarinin üst ve alt kısmındaki çubukları kaybolarak ekranın tamamını aşağıdaki gibi web sayfamız kaplıyor.

Yeni Titreşim Seçeneği

iOS 6 ile gelen yeni titreşim seçeneği de bir çok iPhone kullanıcısını sevindirecek çünkü artık cihazımızı yandaki fiziksel tuş ile sessize aldığımızda artık titrememesini sağlayabiliyoruz. Yani artık cihazımız yeni titreşim ayarı sayesinde tamemen sessiz bir moda girebiliyor.

iPad için Türkçe Q ve F Klavye

Bu da çok sorulan sorulardan biri olduğu için artık paylaşayım istedim. Apple, iOS 6 beta test sürümü ile iPad’e Türkçe Q ve F klavyeyi tekrar eklemiş. Tekrar diyorum çünkü, eski kullanıcılarımızın iOS 5 ile Test Sürüşü – IIyazımızdan gayet iyi hatırlayacakları gibi Apple geçen seneki iOS 5 test sürümlerine Türkçe Q ve F klavyeyi zaten eklemişti. Fakat bizim de o zaman paylaştığımız gibi harflerin sığmaması nedeniyle bazı harfleri çok kullanışsız yerlere kaydırmıştı. Bu konudaki olumsuz şikayetleri dikkate almış olmalı ki çözüm üretmek yerine final sürümde tamamen kaldırmıştı :(
iOS 6 ile Türkçe Q ve F Klavye iPad'e geri geldi.
Fakat iOS 6 ile Türkçe Q ve F klavyeyi tekrar geri koymuş fakat bu sefer ki harf dizilimi bence daha iyi. (İngilizcede 26, Türkçede ise 29 harfin olması bu dizilim işlerini zorlaştırıyor.) Bu arada merak edenler için bu yeni Türkçe Q ve F Klavye sadece iPad’e geldi. iPhone için halen sadece Türkçe QWERTY klavye var.
———
Bu seferlik de iOS 6 ile ilgili paylaşacaklarımız bu kadar. Çoğu önemli yeniliği paylaştım ama sanırım bir yazı daha çıkar kalan yeniliklerden :) Bu arada iOS 6′nın resmen son kullanıcılara sonbaharda dağıtılacağını tekrar hatırlatırım

Hiç yorum yok: