27 Haziran 2012 Çarşamba

iOS 6 ile Gelen Yeni Özellikler Pt.1


Apple, bu yıl ki etkinlikte de bir öncekinden olduğu gibi yeni bir iPhone modeli yani donanımı tanıtmadı. Geçen sene yaptığı gibi yeni iOS sürümü olan iOS 6 ile gelen yeni özellikleri tanıttı. Ayrıca iOS 6′yı da hemen son kullanıcıya açmadı. Sadece sertifikalı iOS yazılım geliştiricilerin belirlediği test cihazlarına kurulabilecek şekilde iOS 6 beta test sürümlerini yayınladı:

Bizim de iTurkeyBiz uygulamamız sayesinde bir iOS geliştirici sertifikamız olduğundan, ve de cihazlarımız test cihazı olarak kayıtlı olduğundan hemen cihazlarımıza (iPhone 4S ve Yeni iPad) yükleyebildik.
iOS 6 Beta Test Sürümlerini sadece yazılım geliştiriciler yükleyebiliyor.

Sizler ise Apple’ın açıkladığına göre, sonbaharda final sürüm resmen yayınladığında yükleyebileceksiniz. Lütfen öncesinde iOS 6 Beta sürümlerini cihazlarınıza nasıl yükleyebileceğiniz ile ilgili konularda talepte bulunmayınız. Çünkü beta test sürümleri genelde sorunlu oluyor ve memnun kalmaz iseniz eski versiyonlara da geri dönüş olmuyor. Ayrıca her bir test cihazının UDID kaydının yapılması gerekiyor ve de bu kayıt işlemi sınırlı.
Ayrıca çok soru geleceği için baştan belirteyim istedim; iOS 6, sadece aşağıdaki cihazlara yüklenebilecek. Örneğin ilk nesil iPad’e yüklenemeyecek, fakat iPhone 3GS’e yüklenebilecek. Dolayısıyla aşağıdaki cihazlara sahip olanlar, sonbaharda Apple resmen yayınladığında, iOS 6′yı cihazlarına yükleyebilecekler.

Büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayın.
Apple’ın lansmanda söylediğine göre iOS 6 ile gelen irili ufaklı 200 civarında yenilik var. Fakat ben bu ilk yazıda öncelikle, Apple’ın lansmanda ön plana çıkardığı yeniliklerden bahsetmeye çalışacağım. Tabii bu yeni özelliklerin, Türkiye’deki kullanıcılara yansıyacak tarafını da işin içine katarak :)

iOS 6 ile gelen gelen veya değişen temel özellikler.

Siri

Apple’ın ilk olarak sadece iPhone 4S’e sunduğu Siri, yani bireysel asistanımız, iOS 6 ile daha da yetenekli hale geliyor. Fakat Siri ile ilgili en önemli gelişme, artık Yeni iPad’e de çalışıyor oluşu. Maalesef iPhone 4 veya iPad 2 gibi eski modellere Siri desteği halen yok.

iOS 6 ile Yeni iPad'e Siri desteği geliyor.
iOS 6′daki Siri ile ilgili diğer bir gelişme de, özellikle Amerika’daki bir çok içerik sağlayıcı ile entegre hale gelmiş olması ve çevredeki restaronların, sinemaların ve spor müsabakalarının sonuçlarını getiriyor olması. Yani Siri’ye en yakın restorantı sorduğunuzda ratingleri ile birlikte listeliyor ve dilerseniz rezervasyon bile yapabiliyorsunuz. Benzer şekilde size en yakın sinemaları ve bu sinemalarda oynayan filmleri Siri’den talep edebiliyorsunuz.
Fakat bu özelliklerin hiç biri halen ülkemizde çalışmıyor. Ben cihazımdaki test sürümüyle en yakın restorantları ve sinemaları sorduğumda, “Türkiye’de bu özellik desteklenmemektedir” cevabını aldım :( Fakat yine Siri’ye yeni gelen, spor müsabakaları sonuçları ile ilgili sorular sorabildim, örneğin NBA ile ilgili ingilizce sorduğum birkaç soruya cevap alabildim:
 
Ayrıca Avrupa’dan bazı ülkelerin futbol (soccer) lig sonuçları da Siri’ye sorup öğrenilebiliyor. Tabii aralarında Türkiye Futbol ligi yok :(
 
Gerçi bunun da bir önemi yok çünkü Siri’nin halen Türkçe desteği bulunmuyor. iOS 6 ile Siri, bir çok dil desteğine kavuşmuş olmasına rağmen Türkçe bunlardan bir tanesi değil :(
Fakat Türkçe eksikliğine rağmen iOS 6 ile Siri’ye eklenen uygulama açma özelliği çok başarılı ve faydalı. Örneğin Siri’ye ingilizce “Launch Facebook” komutunu verdiğimizde, ikonuna tıklamamıza gerek kalmadan otomatik olarak uygulamayı açıyor. Özellikle benim gibi cihazında çok sayıda uygulama olanlar için çok faydalı bir özellik.
Son olarak Apple, büyük araba üreticileri ile anlaşıp, Siri’nin belli modeller ile entegre olmasını sağlamış. Eyes Free ismindeki bu özellik sayesinde desteklenen arabalarda, direksiyonda Siri’yi aktive eden bir düğme yer alıyor. Bu sayede sürücü cihazına hiç bakmadan veya dokunmadan, Siri’yi açıp komutunu verebiliyor. Normalde bu iPhone’daki Home (Ana Menü) tuşuna parmağımızı birkaç saniye basılı tutularak gerçekleşiyor.
Detaylı bilgi için : http://www.apple.com/ios/ios6/siri/

Facebook Entegrasyonu

Hatırlarsanız geçtiğimiz sene iOS 5 ile Twitter entegre olmuştu. Ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duymadan, iOS 5 yüklü cihazlardan Twitter’a mesaj göndermek çok kolaylaşmıştı. Apple, Facebook ile yakın çalışarak benzer entegrasyonu iOS 6′ya da getirmiş. iOS 6′da Facebook entegrasyonu da, Twitter’da olduğu gibi Ayarlar menüsü altındaki Facebook seçeneği kullanılarak yapılıyor.
 
Facebook hesabımızla Ayarlar menüsü altından giriş yaptıktan sonra da, Kişiler ve Takvim için entegrasyon seçenekleri karşımıza çıkıyor. Eğer entegrasyonu açık bırakırsak, Facebook arkadaşlarımızın, fotoğrafları, telefon ve email bilgileri, Kişiler yani Rehberimiz’de çıkıyor. Benzer şekilde yine arkadaşlarımızın doğum tarihleri Takvim’imizde gösteriliyor.
 
Facebook entegrasyonu yaptıktan sonra da artık Facebook’a resim veya fotoğraf göndermek çok kolaylaşıyor. Fotoğraflar’dan herangi bir resmi seçip paylaşma seçeneğine tıkladığımızda da, karşımıza aşağıdaki gibi iOS 6′nın yeni paylaşma arayüzü çıkıyor. (Eski menülere göre bu yeni paylaşma arayüzü çok daha güzel olmuş :) ) Facebook’a tıkladığımızda da Twitter’daki gibi bir paylaşım ekranı açılıyor. Fakat Twitter’dan farklı olarak bu ekranın sağ alt köşesinde, resmimizin kimler tarafından görülebilir olacağını seçebileceğimiz bir seçenek bulunuyor. Örneğin standart olarak gelek “Friends” seçeneği ile paylaştığımız resimleri sadece arkadaşlarımız görebiliyor.
 
Facebook’un meşhur beğen (Like) seçeneği, iOS 6 ile birlikte App Store’daki uygulamalara da ekleniyor. Bu sayede Facebook arkadaşlarımızın hangi uygulamaları beğendiğini kolayca görebiliyoruz. Bence Facebook entegrasyonunun en güzel tarafı bu olmuş. Bu sayede sahte App Store yorumlarından bağımsız olarak arkadaşlarımızın bir uygulama hakkındaki beğenisini de kolayca görebileceğiz. Bu arada benim ilk beğendiğim uygulama da, blogumuzun uygulaması olan iTurkeyBiz oldu :)
 
Bu arada yukarıdaki ekran görüntüsünden de farkedeceğiniz gibi App Store’un tasarımı, iOS 6′da baştan sona değişmiş ve bence güzel de olmuş :)
Son olarak cihazımızın ekranını yukarıdan aşağıya doğru çektiğimizde açılan Bildirim Merkezine Twitter ve Facebook kısayolları eklenmiş. Her ne kadar aşağıdaki ekran görüntüsünde Türkçeleştirme sorunları nedeniyle bu seçenekler tam çıkmamış olsa da, üzerlerine tıkladığımızda Facebook ve Twitter’a post gönderme ekranları hemen açılıyor.
iPad Saati
iPad sahiplerinin gayet iyi bildiği gibi iPad’lerde iPhone’larda olduğu gibi standart olarak bir Saat/Alarm uygulaması bulunmuyor. Apple, iPad kullanıcılarından gelen talepleri dikkat almış olacak ki iOS 6 ile iPad’lere gayet şık bir saat eklemiş.
iPad’e yeni eklenen bu Saat uygulamasında da iPhone’daki gibi Dünya Saati, Alarm, Kronometre ve Sayaç özellikleri bulunuyor. Fakat Dünya Saatleri, iPhone’dan farklı olarak eklenen şehirlerin Hava Durumlarını da gösteriyor.
——

Hiç yorum yok: