22 Temmuz 2011 Cuma

3G Nedir? Ne değildir ? Nasıl kullanılır ?



GSM şebekesi üzerinden yüksek hızda internet erişimine izin veren 3G teknolojisi, dünyada kullanılmaya başlanmasından yaklaşık 10 yıl sonra , uzun bir bekleme süreci ve yoğun reklam kampanyalarının ardından nihayet 30 Temmuz 2010 itibariyle ülkemizde de kullanılmaya başlandı. 30 Temmuz gecesi Turkcell, Vodafone ve Avea'nın aynı anda hizmete sunduğu 3G ile bütün teknoloji tutkunu cep telefonu kullanıcıları bilgi almak için operatörlerini arayarak inanılmaz bir yoğunluğa sebep oldular. Peki nedir bu 3G ve bizim hayatımıza ne gibi gelişmeler katacak ya da nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz...
3G Nedir?
3G hızlı mobil geniş bant internet kullanımı sağlayabilen bir bağlantı teknolojisidir. 3G ‘nin İngilizce açılımı Third Generation olup Türkçe karşılığı Üçüncü Nesil anlamına gelir. Bu sebeple ülkemizde bazı kesimler 3N olarak telefuz etmektedir. Daha anlaşılır halde ifade etmek gerekirse cep telefonları üzerinden en az ADSL hızında internet bağlantısı sağlayan bir mobil hızlı internet teknolojisidir. Yani evimizde veya işyerimizde kullandığımız internetin çok daha hızlı halini artık cebimizde taşıyabiliyoruz.
 
Yanlış Bilinenler
 
Bir çok iPhone 2G veya 3G kullanıcısı, iPhone'da görüntülü görüşme olmamasına anlam veremiyor. Belkide bunun sebebi cihazın isminde 3G ifadesinin yer alması ve basında 3G = Görüntülü Görüşme şeklinde bir algının oluşturulması. Halbuki 3G, kabaca daha hızlı veri (internet) ve ses transferi demek. Görüntülü görüşme de 3G'nin desteklediği servislerden sadece bir tanesi. Bir çok klasik cihaz görüntülü görüşmeyi desteklemesine rağmen iPhone, 3G'nin sadece hızlı internet özelliğini destekliyor. Bu yüzden de diğer klasik cihazlar için hazırlanan 3G servislerinden faydalanamıyor. Bu servislerden bir diğeri de, iPhone'un desteklemediği bir teknoloji olan Wap Push'u kullanan Mobil TV. Özetle iPhone ' da görüntülü konuşma ve Mobil TV kullanımı mümkün değil . Ancak iPhone'un mevcut ve geliştirilmekte olan kendi uygulamaları ile canlı olarak ulusal ve uluslararası kanalları izlemek mümkün olacaktır.
 
3G Hayatımıza Neler Katıyor?
 
3G teknolojisi ile beraber son zamanlarda iyice artan mobilite yani bir yere bağlı kalmaksızın iletişim kurma ve bilgiye ulaşma oranımız en yüksek seviyeye ulaşacak. Tabi bunun altında yatan en büyük sebep hızlı veri alışverişi olacak.
Hayal edebildiğimiz kadarıyla bu yeniliklerden bazıları ;
  •  Cep telefonu üzerinden internet bağlantı hızları önce ADSL bağlantı hızına sonrasında daha yüksek hızlara ulaşacak ,
  • Destekleyen telefonlar ile görüntülü görüşme yapılabilecek ,
  • Daha fazla ve çeşitli multimedia ( Video, Resim, Uygulama ) içeriklere ulaşım kolay ve hızlı olacak,
  • Yine destekleyen cep telefonlarından televizyon seyredilebilecek,
  • 3G ile birlikte cep telefonu piyasası haraketlenecek ve telefon alırken 3G özelliği belirleyici etken olacak,
  • Destekleyen telefonlar modem olarak kullanılarak bilgisayar üzerinden ADSL hızında internete kablosuz olarak ve her yerden bağlanılabilecek,
  • Rekabet dolayısı ile İnternet kullanım ücretleri düşecek,
  • Türkiye ‘de mobil internet kullanımı hiç olmadığı kadar yükselecek,
  • Sadece bilgisayarlar üzerinden yapılabilen birçok işlem artık mobil ortamlardan da gerçekleştirilebilecek .
 
3G ‘yi Nasıl Kullanabilirim?
3G teknolojisini cep telefonlarınızda veya bilgisayarınızda kullanabilmek için öncelikle operatörünüze başvuru yapmanız 3G sistemine dahil olmanız gerekiyor. Başvuru yapıp 3G ‘ye dahil olduktan sonra ikinci önemli nokta 3G destekli bir cep telefonunuz olmalıdır. Bir iPhone kullanıcısının 3G'den yararlanabilmesi için elinde iPhone 3G veya iPhone 3GS olması gerekiyor. 2G diye de adlandırılan ilk nesil iPhone sahipleri 3G'den yararlanamıyor. Üçüncü ve en önemli nokta bulunduğunuz bölgede 3G şebekesi olması gerekiyor. Çünkü daha çok yeni olan 3G teknolojisinin tam anlamıyla Türkiye ‘yi kapsaması zaman alacaktır. Bulunduğunuz bölgenin 3G şebekesinde olup olmadığını şu an sadece operatörünüzün müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse , Turkcell yaptığı bir duyuru ile 81 ilde aynı anda 3G hizmetini başlattı fakat büyük iller dışında kalan yerlerde şu an için sadece il merkezlerinde 3G şebekesi bulunuyor.
iPhone ' da 3G Ayarı
Aboneliğimiz başladıktan sonra cihazımızı 3G moduna almak için aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi Ayarlar -> Genel -> Ağ menüsünden "3G'yi Etkinleştir" seçeneğini aktif hale getiriyoruz.
 
Ücretler
Mobil operatörlerin açıkladığında 3G aboneliği ücretsiz. Yani 3G abonesi olduktan sonra görüşme ve data ücretleri aynı (veya daha düşük) fakat internet hızımız daha yüksek. Fakat bazı operatörler 3G'ye özel servisler için ayrıca ücret alıyor.. Bir de tüm operatörler 3G için internet tarifelerini tekrar düzenlemişler. Aşağıdaki linklerde bu konuda detaylı bilgi mevcut:
3G ‘ye Nasıl Başvurabilirim?
3G ‘ye başvurmak için cep telefonunuzdan SMS gönderebilir veya operatörünüzün müşteri hizmetlerini arayarak talepte bulunabilirsiniz. En basit ve kolay yöntem tabiki SMS yöntemidir. Tüm operatörlerin 3G başvuru SMS metinlerini ve gönderilecek numaraları aşağıda bulabilirsiniz.
Turkcell 3G Yazıp 2323     //     Vodafone 3G Yazıp 3636         Avea 3G Yazıp 3334

Hiç yorum yok: