18 Temmuz 2011 Pazartesi

İphone / İpad Kişisel Erişim Noktası (Hotspot)


Kişisel Erişim Noktası Nedir ?
Kabaca iPhone’numuzdaki “Hücresel Veri Ağı” yani 3G mobil internet bağlantımızı, laptomuzu, bilgisayarımız veya iPad’imiz gibi diğer cihazlara paylaşmamıza imkan sunan bir özellik. Eski vesiyonlarda, Tethering diye de bilinen yöntemle sadece USB kablosu veya bluetooth bağlantıyla 3G internetimizi paylaştırabiliyorduk. Fakat iOS 4.3 ile Wi-Fi üzerinden de internetimizi paylaştırabilir olduk.
Bu özellik hani sadece iPhone 4′te olacaktı ? iOS 4.3 yüklü iPhone 3GS’imde de görüyorum ?
Aslında iPhone 3GS kullanıcıları bu soruda haklı çünkü onlar da cihazlarına iOS 4.3 yüklediklerinde Ayarlar altında “Kişisel Erişim Noktası” menüsünü gördüler. Fakat iPhone 3GS’e esas yenilik olan Wi-Fi (Kablosuz Ağ) üzerinden internet paylaştırma özelliği gelmedi. Sadece eski özelliğin yeri ve adı değişmiş oldu. Aşağıdaki ekran görüntülerinden de görebileceğiniz gibi her iki cihazda da bu özellik var, fakat Wi-Fi üzerinden paylaşım sadece iPhone 4′te mevcut.
 
Özetle Kişisel Erişim Noktası menüsü her iki modelde de mevcut. Fakat Wi-Fi üzerinden internet paylaşımı sadece iPhone 4′te var.
O zaman benim sadece Wi-Fi özelliği olan iPad alıp, iPhone 3GS üzerinden internete çıkma hayalim suya mı düştü ?
Merak etmeyin iPad için düşmedi :) iPhone 3GS’in internetini Wi-Fi üzerinden iPad’e paylaştıramazsınız ama Bluetooth üzerinden paylaştırabiliyorsunuz. Bunun için de yapmanız gereken önce iPhone 3GS’in Kişisel Erişim Noktasını açmak, ardından  hem iPad’in hem de iPhone 3GS’in Bluetooth’unu açıp iki cihazı aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi eşlemek.
iPad’in Bluetooth menüsündeki listeden iPhone 3GS cihazınızı seçtiğinizde yukarıdaki ve aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi her iki cihazda da “Eşle” menüsü çıkıyor. PIN numaralarının ise hiç bir önemi olmuyor. Her iki cihazda da “Eşle” seçeneğine tıkladığımız anda iPad’imiz Bluetooth üzerinden iPhone 3GS’in mobil internet bağlantısını kullanmaya başlıyor.
iPad ile iPhone arasında internet paylaşımı gerçekleştiğinde de iPad’in sol üst köşesinde biribirine geçmiş iki halka şeklinde bir ikon beliriyor.
Tabii iPhone 4 sahipleri cihazlarının interneti sadece Bluetooth üzerinden paylaştırmak zorunda değil. İsterler ise Wi-Fi üzerinden de paylaştırabiliyorlar.
Ben iPhone’uma iOS 4.3 yükledim ama Ayarlar altında “Kişisel Erişim Noktası” isminde bir menü çıkmıyor ?
Güncelleme işleminden sonra bir çok kişi bu sorunla karşılaşıyor. Bu sorunun giderilmesi için sırasıyla aşağıdaki işlemleri deneyebilirsiniz.
1) Ayarlar -> Sıfırla menüsünden sadece “Ağ Ayarlarını Sıfırla” seçeneğine tıklayıp ağ ayarlarını sıfırlayın. Cihazınız kendini kapatıp açacaktır.
Not: Gördüğüm bu kadarı ile yukarıdaki işlem çoğu kişinin sorununu bir seferde çözüyor.
2) Eğer sorun devam ediyorsa “Ayarlar -> Genel -> Ağ” menüsünde “Hücresel Veri” seçeneğinin açık olduğundan, yani 3G üzerinden internete çıkabiliyor olduğunuzdan emin olun.
3) Özellikle Vodafone kullanıcılarının apn ayarları yanlış olduğunda da bu sorun olabiliyormuş. Bu yüzden eğerVodafone abonesi iseniz “Ayarlar -> Genel -> Ağ -> Hücresel Veri Ağı” menüsündeki APN ayarlarının aşağıdaki gibi olduğundan emin olun:
APN: iphone
Kullanıcı Adı : vodafone
Parola : vodafone
Avea kullanıcılarının APN ayarı da bir takipçimizin yorumuna göre aşağıdaki gibi olunca sorun düzeliyormuş.
APN: internet
Kullanıcı Adı :
Parola :
Yurt dışında yaşayan iPhone sahiplerinin de benzer sorunları olabiliyor ve bu sorunlar da genelde kullandıkları operatör kaynaklı oluyor. Diğer bir takipçimiz de bu konuyla ilgili güzel bir yorum paylaşmış:
Hollanda’da hızlı bir şekilde Akıllı Telefon (Smartphone) kullanımı çoğaldığından, kasım 2010′da internet paketlerinde sınırsız kullanım kaldırıldı. Yalnız T-Mobile sınırsız bıraktı. T-Mobile sınırsız intermet kaldığundan iPhone’da Wi-Fi Hotspot seçeneğini kapalı tutuyor, zaten bunu gecen hafta açıklamıştı. KPN operatoründe Wi-Fi Hotspot açık, Vodafone operatoründe aylık ücret karşılığında açılabiliyor.
Kişisel Erişim Noktası menüsünde “Ek kullanım ücretleri uygulanabilir” şeklinde bir ifade var. Benim zaten bir data paketim var. Bu paketteki internetimi paylaştırırsam ayrıca fatura mı gelecek?
Türkiye için soruyarsanız bildiğim kadarı ile hayır. Çünkü ülkemizdeki operatörlerin mobil internet paketleri sınırsız değil. Yurt dışında ise bazı operatörler iPhone paketlerini sınırsız veriyorlar nasıl olsa çok fazla kullanamaz abone diye. Fakat bu şekilde iPhone’un interneti paylaştırıldığında gerçekten çok kullanılır :) Bu yüzden yurt dışındaki bazı operatörler internet paylaşımı için ayrıca para alıyor.
Apple da genel olarak böyle bir ifade kullanıyor, hangi operetörün nasıl bir politika izleyeceğini bilemediği için. En azından şu ana kadar bizim operatörlerin farklı bir uygulaması ya da ücretlendirmesi bulunmuyor. Mevcut data paketimizi şu an için ekstra ücret ödemeden Kişisel Erişim Noktası üzerinden paylaştırabiliyoruz. Tabii siz yine de operatörünüzü arayıp bir danışın, benim gözümden kaçmış bir gelişme de olmuş olabilir.
Not: Bazı kullanıcılarımız operatöründen sınırsız internet paketi aldıklarını, bu yüzden de ekstra ücretlendirmeden çekindiklerini belirtiyorlar. Fakat benim bildiğim kadarı ile ülkemizdeki GSM operatörlerinin gerçek anlamda sınırsız internet vermeleri mümkün değil. Her ne kadar paketin adı sınırsız olsa da, Adil Kullanım Şartı devrede oluyor genelde. Limit aşıldığında da ekstra fatura gelmiyor ama hız düşüyor. Örneğin bir operatörün sınırsız internet paketinin açıklamalar kısmında şöyle bir ifade geçiyor:
Abonelerin internete erişim hızı 7.2 Mbps’a kadar olup, ilgili hız için adil kullanım miktarı 1GB’tır. Abonelerin adil kullanım hakkını doldurmaları halinde internete dönem sonuna kadar 96 kbps’a kadar hızla bağlanılır.
Bu yazı http://www.iphoneturkey.biz adresinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: