Fakat öncesinde iOS 5′in sadece yazılım geliştiricilere beta test kapsamında dağıtıldığını belirtmek isterim. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ben cihazıma kurabiliyorum, fakat sizin sonbahara kadar beklemeniz gerekecek. Merak etmeyin arada geçen zamanda detaylı test sürüşleri paylaşacağım :)
iOS 5 ile gelen diğer bir yenilik de, Reminders ismindeki yapacaklarımızı liste halinde yazdığımız ve vakti geldiğinde bize hatırlatan bir “To Do…” uygulaması. App Store’da aslında bu tip uygulama çok var ve oldukça da ilgi görüyor. Fakat Reminders’ın en büyük özelliği cihazımızda Takvimle ve Outlook, iCal gibi üçüncü parti uygulamalar ile entegre olabilmesi.
Fakat benim en sevdiğim yanı lokasyon bazlı da hatırlatma yapabilmesi. Örneğin işten eve giderken yolda markete uğramamız gerekiyorsa, marketin konumunu girip uygulamadan o bölgeye geldiğimizde hatırlatma yapmasını isteyebiliyoruz.
Son olarak Reminders iCloud ile de entegre olduğundan bir cihazda düzenlediğimiz liste ve kayıtlar diğer tüm cihazlarımızda da aktif oluyor. Böylelikle eşinizin size, eve gelirken alınacakları bildirmesi çok daha kolaylaşıyor :)
iOS 5′ine ne büyük yeniliklerinden bir tanesi de, tüm dünyada Facebook gibi fenomen olmuşTwitter‘ın işletim sistemine entegre olması. Şu an normalde her uygulama içinden ayrıca Twitter entegrasyonu yapmamız ya da  Twitter’a birşey yollamamız için App Store’dan mutlaka bir uygulama yüklememiz gerekiyor.
Fakat artık iOS 5 ile, Twitter hesabımızı Ayarlar menüsünden bir kere tanıttık mı iOS 5′in kendi uygulamaları içinden rahatlıkla tweet atabiliyoruz.
Örneğin cihazımızla bir fotoğraf çektiğimizde, ayrıca bir uygulama kullanmaya gerek kalmadan fotoğraf uygulaması içinden tweet atmak mümkün oluyor.
iOS 5′teki Twitter entegrasyonu sadece Fotoğraflar’dan ibaret değil. Safari, Harita (Maps), Youtube uygulamaları da entegre. Örneğin Harita uygulamasındaki bir konumu da kolayca tweet atabiliyoruz.
Camera uygulaması da iOS 5 ile daha da yetenekli hale geliyor. Benim de şahsen en fazla sevdiğim yenilik, kamera uygulamasına ekran kilitliyken (lock screen) bile artık kolayca ulaşabilmemiz. Ekran kilitli olsa dahi artık ekrandaki kamera ikonuna tıklayarak hızlıca fotoğraf çekme moduna geçebiliyoruz.
Ayrıca fotoğraf çekmek için de artık ekranı kullanmak zorunda değiliz. Apple nihayet bu konudaki isteklere kulak vererek, ses açma düğmesini aynı zamanda fotoğraf çekme düğmesi olarak kullandırtmaya başlıyor iOS 5′te.
Çekim yaparken zoomlama ve auto focus işlemleri de iOS 5′te iyice kolaylaşıyor. Fakat benim esas beğendiğim ve en baştan beridir olması gereken bazı yenilikler fotoğrafı çektikten sonra yani aşağıda anlatılıyor :)
Apple nihayet, iOS 5 ile Fotoğraflar uygulaması ile çektiğimiz resimler üzerinde temel bazı işlemleri yapmamıza imkan sağlıyor. Aslında bu tip basit işlemleri, iOS’un ilk versiyonlarından itibaren yapabiliyor olmamız gerekiyordu.
iOS 5 ile artık fotoğraflarımızı çevirebiliyor (rotate) ve kırpabiliyoruz (crop) Ayrıca “Auto Enhance” özelliği ile otomatik olarak fotoğrafın renklerini düzeltebiliyoruz.
Hatta özellikle gece çekimlerinde ortaya çıkan ve fotoğrafları bozan kırmızı göz (red eye) olayından da bir dokunuşla kurtulabiliyoruz.