Aslında daha evvel tanıttığımız Turkcell Yedek veya Air Contacts gibi uygulamalar ile de Adres Defterimizi tek başına yedekleyebiliyoruz. Fakat bu uygulamaların da kısıtlamaları mevcut. Örneğin Turkcell Yedek’ten sadece Turkcell’liler faydalanabiliyor ve de kullanmak için kullanıcı adı/şifre gerekiyor. Air Contacts ise hem paralı, hem de bilgisayar bağlantısına ihtiyaç duyuyor.
Bugün sizlerle paylaşacağım ve App Store’a yeni çıkmış olan My Contacts Backup isimli uygulama ise herhangi bir senkronizasyona, kullanıcı adına, sunucuya veya bilgisayara ihtiyaç duymadan adres defterimizi yedeklememizi sağlıyor.
 
Uygulamanın kullanımı ve çalışma mantığı da oldukça basit. Uygulamayı açtığımız anda karşımıza Adres Defterimizdeki toplam kayıt sayısını gösteren bir ekran çıkıyor. Bu ekranda “Yedekle” (Backup) seçeneğine tıkladığımızda da Adres Defterimizdeki tüm kayıtlar, vCard standardında yedeklenerek E-mail dosyasına ek (attachment) olacak şekilde hazırlanıyor. Eğer Adres Defterimizde, profiline resim eklenmiş çok kişi yok ise, yedekleme işlemi 10-15 saniye gibi bir sürede tamamlanıyor. Eğer resimli çok fazla kayıt var ise bu işlem 1 dakikaya kadar çıkabiliyor.
 
Yedekleme adımı bittikten sonra da “Email”  seçeneğine tıkladığımızda bu sefer karşımıza, “KişilerimYedek-yedekleme-tarihi.vcf” formatındaki yedek dosyasının da eklendiği iPhone’un email uygulaması çıkıyor. Bu sayede kendimize bir mail atarak adres defterimizi yedeklemiş oluyoruz.
ÖNEMLİ NOT: Bazı kullanıcılarda görülen ve kayıtların eksik yedeklenmesi durumuna, içinde özel notlar barındıran bazı kayıtlar neden olmaktaymış. Bu sorunu düzelten güncellemeyi hazırlanıp Apple’ın onayına gönderilmiş. Bu yeni versiyon çıkıncaya kadar Ayarlar menüsünden Notlar’ı kapatıp yedekleme işlemi yapabilirsiniz.
Eğer ileride adres defterimiz bir şekilde silinir veya cihazımız restore olursa, tek yapmamız gereken iPhone’da daha evvel kendimize yolladığımız bu ek dosyasını aşağıdaki gibi açmak.
iOS tabanlı cihazlara has bu özellik sayesinde vCard formatındaki .vcf uzantılı herhangi bir dosyayı cihazımızda açarak, içindeki kişileri tek tek veya hepsini bir seferde Adres Defterimize aktarabiliyoruz. Bu iOS tabanlı cihazların (iPhone, iPod Touch veya iPad) standart bir özelliği olduğu için de geriye dönüş (restore) için herhangi bir uygulamaya ihtiyaç olmuyor.
My Contacts Backup uygulaması ile alacağımız yedek ile ilgili “Ayarlar” ekranından da bazı ayarlar yapabiliyoruz. Örneğin standart olarak yedekleme sırasında profil resimleri, dosyanın çok büyük olmaması için küçültülüyor. Dilersek bu seçeneği kapatarak profil resimlerinin aynen yedeklenmesini sağlayabiliyoruz. (Tabii bu da hem yedekleme süresinin uzamasına, hem de dosyanın boyutunun artmasına neden oluyor.)
 
Uygulamanın diğer bir güzel yanı da, iPhone’da her nedense standart olarak bulunmayan adres defterini bir seferde silmemizi sağlayan “Kişilerin hepsini sil” seçeneğini barındırmasın. (Lütfen yedek almadan bu seçeneği kullanmayın)
Son olarak uygulama ile Adres Defterimizin CSV olarak da yedeğini alabiliyoruz.
“Ayarlar” ekranından Aktarım Tipi’ni CSV yaptıktan sonra yedekleme işlemini başlattığımızda, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi adres defterimiz Microsoft Excel’de açabileceğiniz şekilde .csv uzantılı olarak hazırlanacaktır.
 
Gördüğünüz gibi uygulamanın çok fazla özelliği yok. Fakat mevcut özellikleri her zaman lazım olabilir. Eğer farklı bir yöntemle zaten rehberinizin yedeğini alıyorsanız My Contacts Backup yedek bir yedekleme olacaktır :) Fakat başka hiç bir yöntem kullanmıyorsanız My Contacts Backup ile en az bir kere yedek alıp, bu dosyayı da kendinize bir kere mail atmayı ihmal etmeyin.
My Contacts Backup’ı aşağıdaki linki kullanarak App Store’dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.