2 Temmuz 2011 Cumartesi

iOS 5 ve iCloud


Apple’ın WWDC’de duyurduğu yeniliklerden bir tanesi de, iOS 5 ile entegre olmuş iCloud servisi. iCloud’un en büyük özelliği de, iOS tabanlı cihazlarımızdaki bir çok bilgiyi ve içeriği otomatik olarak saklayıp, yine otomatik olarak dağıtması. Yani eskiden USB kablosuyla iTunes yüklü bilgisayarımıza manuel olarak transfer ettiğimiz bir çok şey, artık iCloud sayesinde otomatik olarak cihazımızın internet bağlantısı üzerinden Apple’ın sunucularında saklanıyor. Gerektiğinde de yine internet üzerinden cihazımıza geri yükleniyor.
Basit bir örnek vermek gerekirse; iOS 5 ile gelen Photo Stream (Fotoğraf Yayını) özelliği ve iCloud sayesinde iPhone’da çektiğimiz bir fotoğraf, iCloud üzerinden hesabımızın bağlı olduğu diğer cihazlarımıza otomatik olarak gönderiliyor. Bu sayede kablo veya USB disk kullanmamıza gerek kalmadan dosyalarımızı internet üzerinden bir cihazdan diğerine kolayca gönderebiliyoruz.
 
Not: Fotoğraf Yayınındaki resimler iCloud’da sadece 30 gün saklanıyor. (ve de sadece son 1000 resim.) Fakat Film Rulosundaki resimler sürekli saklı kalıyor.
iCloud entegrasyonunu sadece fotoğraflarımız için değil aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Kişiler, Takvimler, Yer İmleri, vs. gibi bir çok farklı uygulamalarımız için de yapabiliyoruz.
Tabii iCloud’da saklayabildiklerimiz sadece yukarıdakiler ile sınırlı değil. Satın aldığımız tüm uygulamalar, şarkılar ve kitaplar da iCloud’da saklanıyor. Hem de uygulamalar, şarkılar, kitaplar ve Fotoğraf Yayını’ndaki resimler,  iCloud’daki 5GB’lık ücretsiz limitimizden yemiyor.
Fakat diğer tüm dosyalar ve içerikler, Apple’ın her Apple ID sahibine ücretsiz verdiği 5GB.’lık saklama alanı ile sınırlı. Tabii ekstra ücret ödeyerek bu saklama alanını genişletebiliyoruz.
 
iCloud’ın diğer bir güzel yanı da, cihazımızın yedeğini (backup) sadece iTunes’ta değil iCloud üzerinde de saklanmasına izin vermesi. Yani USB kablosunu kullanmadan internet üzerinden cihazımızın yedeğini alabiliyoruz. Ayrıca iCloud’daki bu yedeği, yine iTunes ve USB kablosu kullanmadan direkt internet üzerinden geri yükleyebiliyoruz.
Örneğin iOS 5 kurulu bir cihazı restore ettiğimizde, ilk aktivasyon sırasında aşağıdaki gibi “Restore from iCloud Backup” seçeneği çıkıyor. Bu seçenek sayesinde, iCloud’daki yedeğimizi kullanarak da cihazımızın kurulumunu yapabiliyoruz.
Bu arada iCloud’daki verilerimizi sadece iOS tabanlı cihazlar (iPhone, iPad ve iPod Touch) ile değil, Mac veya windows tabanlı bilgisayarlarımızla da senkronize edebileceğiz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi keynote sırasında Steve Jobs bunu özellikle belirtti.
iOS 5 ile gelen iCloud’u yukarıda kabaca anlatmaya çalıştım. Gerçi halen test aşamasında olduğu için bazı özellikleri tam çalışmıyor. Örneğin yedek işlemi en sonda hep hata veriyor fakat “Fotoğraf Yayını” özelliği gayet güzel çalışıyor.
Bir de hazır konu açılmışken ilk iOS 5 tanıtım yazımızda bahsettiğimiz ve iOS 5 öncesi iPhone ve iPad kullanıcılarının cihazlarında gözükmeye başlayan iCloud özelliklerin de tekrar bahsetmekte fayda görüyorum. Apple, ayrıca yazılım güncellemesi yapmamız gerek kalmadan özellikle daha evvel satın aldığımız uygulamaları iCloud’a şimdiden geçirdi. Bu nedenle aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi App Store uygulamasında, “Updates” menüsündeki “Purchased” kısmına girdiğimizde önceden satın aldığımız tüm uygulamalar listeleniyor.
 
Ayrıca “Ayarlar -> Store” menüsünden Otomatik İndirmeleri aktif hale getirdiğimizde, başka bir cihazımızda aynı Apple ID ile satın aldığımız bir uygulama veya kitap, o an kullandığımız cihazımıza da otomatik olarak yükleniyor. Bu özelliğin iOS 5 öncesi (iOS 4.x ) cihazlarda da şu an etkin olduğunu belirtmekte fayda var.
Hatta iPhone kullanıcıları “Not On This iPhone” ve iPad kullanıcıları da “Not On This iPad” başlıklarına tıkladıklarında, o an cihazlarında yüklü olmayan fakat aynı Apple ID ile daha evvel herhangi bir şekilde yüklenmiş uygulamaların listesini de görüyorlar. (Tabii bu durum Apple ID’leri ortak kullanan çiftlerde sorun olabiliyor :) )
iCloud ile ilgili benim paylaşacaklarımı şimdilik bu kadar. Eğer dilerseniz daha detaylı bilgiye http://www.apple.com/icloud/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok: